POKYNY PRO ODBĚR OBĚDŮ V DOBĚ NEMOCI
První den nemoci žáka si mohou rodiče odebrat oběd ve školní jídelně pouze v době 10,00 - 10,30 hod. nebo dát jídlonosič ráno na vozík v jídelně a do 13,30 hod. odnést. Další možností je donést nádoby ráno ze zadní strany budovy (od rampy) a od 11 hod. vyzvednout.
Výjimečně může být jídlo v průběhu výdeje obědů vydáno do jednorázového boxu, který poskytne školní jídelna.
Od ledna 2020 se zvyšuje cena za jeden oběd ve školní jídelně pro žáky a zaměstnance o 1 Kč (na potraviny).
Nové ceny budou dle věku žáků 24 Kč, 26 Kč, 28 Kč.
Cena pro „cizí strávníky" bude vyšší o 3 Kč (na potraviny a ostatní náklady), tj. 55 Kč.
PŘIHLÁŠKA KE ŠKOLNÍMU STRAVOVÁNÍ
Odhlašování / změna objednaných obědů z 1 na 2
- Obědy je možné odhlašovat (den předem do 13:30 hod)
- Obědy č. 1 je možné měnit na č. 2 pouze v předcházejícím týdnu (do pátku 13:30 hod)
- V přehledu objednávek je možné sledovat, který oběd je objednán a zda dítě oběd odebralo.
Projekt Ovoce a zelenina do škol a projekt Mléko do škol 2019/2020:
Tak jako v minulém školním roce je naše škola je zapojená do školního projektu EU „Ovoce a zelenina do škol" a „Mléko do škol".
Žáci budou dostávat zdarma každou středu (popř. čtvrtek) ovoce, zeleninu nebo mléko, mléčný výrobek. Druh výrobku i množství si určuje dle zadaných kritérií dodavatel, kterým je Ovocentrum Valašské Meziříčí.
Pokud to nesní ve škole, musí si vzít domů.
Od 13.12.2014 je školní jídelna povinna podle směrnice 1169/2011 EU uvádět, zda jsou v uvařených jídlech tzv. alergeny.
Seznam alergenů je vyvěšen vedle jídelníčků a u pokrmů jsou zapsány čísly.
Alergeny jsou látky, které vyvolávají zdravotní potíže do 60 min po požití.
1. Obiloviny, obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda) a výrobky z nich
2. Korýši a výrobky z nich
3. Vejce a výrobky z nic
4. Ryby a výrobky z nich
5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6. Sójové boby a výrobky z nich
7. Mléko a výrobky z něj
8. Skořápkové plody (mandle, ořechy lískové, vlašské....)
9. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Sezamová semena a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10mg/kg nebo 10mg/l
13. Vlčí bob a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich
Iveta Bechná
Vedoucí ŠJ ZŠ Zašová
Tel. 571634057
Mob. 604139058
Finanční normativ na nákup potravin
dle vyhlášky č. 463/2011 Sb.
Žáci jsou zařazeni dle věku, který dovrší v následujícím školním roce do 31.srpna:
7-10 let 23 Kč
11-14 let 25 Kč
15 a více let 27 Kč
„Cizí“ strávníci 52 Kč
Ceny jsou platné od 1. 4. 2019
Výživa dětí
Výživa má velký vliv na vývoj dětí.
Spolu s pohybem a spánkem pomáhá posilovat imunitu a odolnost proti nemocem nejen v době růstu, ale i v době dospělosti (kardiovaskulární nemoci, klouby, nádorová onemocnění, diabetes apod.)
Stravování dětí by mělo být pestré. Organismus potřebuje jak maso, mléko, mléčné výrobky, vajíčka, ryby, luštěniny, tak přílohy, jako brambory, rýže, těstoviny i knedlíky, pečivo (bílé i celozrnné) kvalitní tuky (rostlinné i živočišné), nejzdravější ze všeho je ovoce a zelenina (minerály a vitamíny) /ta ovšem nesmí být nahnilá, když je špatná i malá část, musí se vyhodit celý kus!/ Potraviny bychom měli střídat, nic nepřehánět, jakákoliv jednostrannost škodí. Nejzávažnější je konzumace velkého množství cukru, tuku a soli.
Na pití je nejzdravější voda a málo slazené čaje nebo ředěné džusy.
Dítě by mělo jíst pravidelně, 5x denně, převážně čerstvou stravu, tj. čerstvá zelenina a ovoce a vařené jídlo. Důležité je nevynechávat snídaně, jelikož tělo potřebuje po spánku energii. Dítě by mělo mít snídani a svačinu v takovém množství a v takové době, aby snědlo oběd.
V naší školní jídelně se snažíme vařit dětem pestře, z čerstvých a kvalitních potravin, v hygienicky nezávadném prostředí.
Více informací na www.vyzivadeti.cz nebo www.hravezijzdrave.cz
Iveta Bechná, vedoucí ŠJ ZŠ Zašová